Scari spectaculoase

Scari spectaculoase


    Atunci cand vine vorba de scari, majoritatea arhitectilor raman conservatori, punand siguranta si stabilitatea inaintea esteticului. Altii, insa, se straduiesc sa indeplineasca ambele cerinte, scari sigure si frumoase, iar in unele cazuri, creatiile lor devin centrul de focalizare a camerei - mai mult o instalatie artistica, decat un element arhitectural functional. Scarile realizate din sticla par ca plutesc in aer, iar creatiile inovative din lemn servesc drept rafturi de carti si pentru sezut. Aceste design-uri de scari, care se indreapta foarte departe de inceputuri, devin adevarate opere de arta, minuni ecologice.


Scari creative
 

Scarile ADN


    Designer-ul Geoffrey Packard este cunoscut pentru scarile sale neobisnuite, iar una dintre cele mai creative opere ale sale este aceast concept de scari. Aceste scari sunt inspirate de moleculele sub forma de dublu-helix, de aceea poarta denumirea de scari ADN. Acest design este realizat dintr-o varietate de materiale in care sunt incluse sticla, otelul, fibra de carbon si lemn. In ceea ce priveste inspiratia design-ului, Packers spune ca "balustrii spiralati sunt asezati in sens invers pentru a da scarii forma ADN-ului".

Scari realizate din metal si sticla

Scara de lemn


    Aceasta scara intunecata este mai mult decat un simplu design, ci face parte dintr-o cladire realizata din lemn laminat. Ideea e ca nu va fi necesara demolarea ei, ci poate fi dezmembrata si reconstruita in alta parte in cazul in care este nevoie. Cladirea de birouri din Santiago, Chile realizata de arhitectul Alberto Mozó aduce in prim plan ideea unei structuri permanente la varf, deoarece desi se dezmembreaza foarte usor, are, in acelasi timp, potentialul de a rezista mai bine decat alte cladiri.

Scara din lemn

Scarile din sticla ce par ca plutesc


    Magazinele Apple sunt cunoscute pentru suprafetele lor de sticla reflectiva, translucida si nici cladirea NYC de trei etaje nu este mai prejos. Scarile realizate din sticla reprezinta, de fapt,centrul de greutate al cladirii, deoarece ele sunt forma de sticla in spirala care arata ca si cum vizitatorii plutesc in aer.   
 
 Scarile din sticla ce par ca plutesc