Super puteri ce le detinem in prezent

Super puteri ce le detinem in prezent


    Toata lumea vrea sa aiba superputeri, de la dorinta nevinovata a unui copil de a zbura, la omul Amish ce se roaga pentru viziune cu raze X, destul de puternica pentru a se uita pe furis la o doamna. Ne dorim sa fim supraumani si putem incepe chiar din acest moment sa devenim astfel! Acest articol este doar o mostra a unora dintre superputerile existente in prezent (sau ce urmeaza a fi dezvoltate), dispozitive ce pot imprumuta omului obisnuit abilitati ce pot fi intalnite doar in filme.

Super puteri ce le detinem in prezent
 

Super viteza


    Picioarele amputate sau legate de scaunul cu rotile sunt de multe ori lasate sa se lupte cu bastoane de lemn si carje. Dar acum, cu ajutorul dezvoltarii unor super-picioare, chiar si dubla amputare poate functiona la fel ca si a celui mai rapid om din lume. Totul a inceput in 2000, cu un barbat din Africa de Sud, pe nume Oscar Pistorius, care a devenit prima persoana cu picioare amputate ce a completat 200 de metri in 22 de secunde, batand astfel recordul mondial precedent, detinut de Brian Frasure.
    Exista insa unele controverse in ceea ce priveste utilizarea unor astfel de "picioare". In timp ce au pus doar un procent de 95% de returnare a fortei in comparatie cu picioarele umane normale, 200% returnare, picioarele artificiale dau utilizatorului un mers grabit si o crestere a distantei intre picioare, ceea ce le-ar da utilzatorilor un avantaj nemeritat fata de restul. Avand in vedere ca aceasta poveste a avut loc in 2000 si faptul ca aceste picioare au trecut prin numeroase permutari de atunci, prin urmare multe desene sau modele aduceau abilitati dincolo de capacitatea tipic uman. Totusi exista o mare tragedie in povestea asta: Brian Frasure, titularul recordului mondial anterior, a contribuit de fapt la proiectarea acestor picioare din fibra de carbon si el a fost cel care i le-a dat la Pistorius, care le-a folosit pentru a-l sterge pe Frasure din Cartea Recordurilor.

Super viteza

Protectie impotriva gloantelor


    D3O (d-3-o) reprezinta o dezvoltare captivanta in ceea ce priveste materialele de protectie impotriva gloantelor si nu, asa cum suna, o versiune generica a unui brand de robot din Star Wars. Sau, mai degraba, este un material de protectie impotriva impactului care, in stransa legatura cu materialele de protectie deja existente, ar putea oferi invulnerabilitate la cele mai multe rani provocate de arme de foc. Ca atare, in prezent, se poate supravietui de pe urma multor plagi provocate de gloante cu materialele traditionale Kevlar, dar este posibil sa te simti destul de rau dupa impact, din moment ce forta distribuita cauzeaza rani, oase rupte si vanatai mari concentrice. Deseori impactul de la un foc de arma, poate lasa victima temporar inconstienta, de asemenea, lasand-o vulnerabila in fata agresorului.
    Insa D3O este setat pentru a opri asta: incepe ca un gel, dar se intareste in mod proportional atunci cand o forta mai mare este exercitata asupra ei. Cand este moale, substanta permite o mai mare flexibilitate, dar cand este rigid, materialul poate reduce puterea impactului unui glont cu mai mult de jumatate.
    Ministrul Apararii al Marii Britanii a comandat deja o astfel de armura pentru corp si cap folosind noua substanta, vazand, in mod evident un potential pentru o mai buna protectie.
 
 Protectie impotriva gloantelor