Cum se vopseste mobila veche

Cum se vopseste mobila veche


Desi aspectul pare a fi inselator, mobila din lemn vechi este foarte rezistenta in timp, cu o durabilitate de zeci de ani. Vopsirea mobilei reprezinta o modalitate buna de a inviora mobilierul cu o suma minima de bani si putin timp. Vopsirea mobilei necesita putina rabdare, sablarea si pregatirea, iar rezultatele vor dura o perioada lunga de timp.

Cum se vopseste mobila veche
 
Dificultate: destul de usor

Materiale necesare:
  • Diluant de vopsea
  • Carpa moale
  • smirghel
  • smirghel cu granulatie 60
  • smirghel cu granulatie de 120
  • Carpa umeda
  • grund latex
  • Pensule
  • Vopsele latex
Instructiuni:

   1. Pasul 1 - Curata mobilierul cu diluant de vopsea si cu o carpa moale. De-a lungul timpului, mobilierul vechi acumuleaza murdarie si grasime. Eliminarea acesteia  pregateste mobila pentru vopsire. Mobilierul care nu este curatat va cauza vopseaua sa se aplice cu bule sau inegal.

   2. Pasul 2 - Examineaza mobilierul pentru orice reparatii necesare. Reparatiile vor fi mult mai usoare inainte ca piesa sa fie vopsita. Realizeaza orice reparatii sunt necesare.

   3. Pasul 3 - Foloseste smirghelul pentru a slefui finisajul lucios. Incepe cu smirghelul de granulatie 60 si comuta la smirghelul fin, cum ar fi cel de granulatie 120. In cele mai multe cazuri, nu trebuie sa slefuiesti pana la lemn. Treci de mai multe ori cu smirghelul fin peste suprafata mobilierului. Ia toate masurile de precautie necesare, cum ar fi deschiderea unei ferestre si purtarea unei masti pe parcursul desfasurarii procesului, pentru a evita sa respiri praf, atunci cans slefuiesti. Lacul sau vopseaua pentru mobila veche pot contine plumb, ce poate prezenta riscuri pentru sanatate.

Scaune vopsite

   4. Pasul 4 - Sterge cu o carpa umeda, orice urma de praf, rezultat in urma slefuirii, ce face dificila aderenta noii vopsele pe mobila. Se lasa sa se usuce vopseaua complet din lemn, inainte de a aplica grundul.

   5. Pasul 5 - acopera intreaga piesa de mobilier cu un strat de grund latex stralucitor, folosind o pensula. Lasa sa se usuce complet.

   6. Pasul 6 - Vopseste mobila cu vopsea latex. Aplica primul strat si lasa sa se usuce, in functie de indicatiile producatorului de vopsele. Aplica inca un strat si asteapta pentru ca aceasta sa se usuce inainte de a utiliza mobila.