Indepartarea vopselei vechi

Indepartarea vopselei vechi


Daca esti norocos, tot ceea ce are nevoie casa ta poate fi doar spalarea peretilor inainte de revopsire. Spala peretii cu un furtun si curata mizeria cu o perie aspra si apa calda cu sapun. Daca nu esti atat de norocos, atunci trebuie sa te confrunti cu faptul ca este nevoie de o munca murdara si consumatoare de timp. Fa treaba asa cum trebuie, iar peretii vopsiti nu numai ca vor arata mai bine, dar va rezista timp de cinci-opt ani, in medie.

Indepartarea vopselei vechi
 
Incepe prin examinarea in detaliu a exteriorului casei - nu doar peretii exteriori, ci si sub stresini, in jurul ferestrelor si usilor, precum si de-a lungul fundatiei. Uita-te dupa tigle sparte, cuie iesite in afara, vopsea ce se decojeste sau dupa bule de aer in vopsea, mucegai si pete ruginii. Odata ce ai identificat zonele care au nevoie de atentie, rasuceste-ti manecile si incepe reparatiile.

Razuieste vopseaua

Utilizeaza o perie de sarma si un cutit de chit pentru a elimina zonele mici cu vopsea defecta. Freaca sub captuselile conice, burlane si jgheaburi. Pentru o munca mai rapida pe metal, un atasament de perii de sarma pe un burghiu electric va elimina rugina si vopseaua, cu mai putin efort. Pentru indepartarea mai extinsa a vopselei, investeste intr-o racleta ascutita - un instrument cu o lama ce se poate inlocui, capabil sa indeparteze vechea vopsea pana jos, printr-o singura raschetare. Tine racleta, astfel incat lama sa fie perpendiculara pe lemn, aplica presiune moderata pana la ferma si trage de-a lungul suprafetei. Pastreaza lama pe lemn pentru a nu adanci suprafata.
 
Razuirea vopselei

Slefuirea suprafetei ce trebuie vopsita

Pentru egalizarea marginilor de pete razuite, poti incadra o bucata de smirghel in jurul unui bloc de lemn. Pentru zonele mai mari, este mai putin obositor si mai eficient sa se foloseasca o masina de slefuit electrica orbitala. Muta masina in sus si in jos sau inainte si inapoi pe suprafata, pentru a elimina vopseaua veche si pentru a netezi marginile brute, in acelasi timp. Nu folosi un disc de slefuit electric sau o masina de slefuit cu centura. Ambele pot lasa dare sau goluri in lemn, care va iesi in evidenta chiar si prin noul strat de vopsea.
 
 Slefuirea suprafetei ce trebuie vopsita

Topirea vopselei


Pentru depozitele grele de vopsea, in special, caldura poate fi mai eficienta decat muschii. O modalitate de a aplica caldura este prin masina de indepartare a vopselei, care este un dispozitiv cu un element de incalzire asemanator cu o farfurie ce pregateste vopseaua si are o racleta construita in dispozitiv pentru a indeparta vopeaua. Purtand manusi grele, tine elementul de incalzire pe suprafata pana cand vopseaua incepe sa sfaraie. Plimba-te cu masina in mod ferm pe suprafata. Racleta atasata, va indeparta vopseaua pe masura ce inaintezi.

Un alt mod de a indeparta veche vopsea este cu o un element electric de indepartare a vopselei - un dispozitiv cu un element de incalzire, asemanator cu o farfurie,
ce inmoaie vopseaua si dispune de o racleta construita in dispozitivul in sine.

Indepartarea lichida a vopselei

Utilizeaza instrumente de indepartare lichida a vopselei numai in ultima instanta. Ele functioneaza bine, dar sunt scumpe, in special, atunci cand vine vorba de un proiect mare de amenajare. De asemenea, ele pot murdari o vopsea buna, dandu-ti numai probleme.

Grund


Odata ce ai eliminat toata vopseaua decojita, trebuie sa aplici un grund adecvat pe unele dintre zonele aflate in dificultate, mai ales daca sistemul de indepartare a vopsele a expus lemnul brut sau metalul. Tipul de grund utilizat depinde de tipul de vopsea pe care o vei folosi mai tarziu. Pentru vopseaua latex, foloseste grunduri latex; vopselele subtiate cu solvent, utilizeaza grunduri cu solventi pe baza de grunduri, iar pentru metale, se utilizeaza grunduri pentru metal. Nu numai ca aceste acoperiri asigura o protectie suplimentara impotriva elementelor climaterice, dar de asemenea, ele formeaza o baza solida pentru finisarea vopselei. De asemenea, grunduire sunt necesare intotdeauna atunci cand lucrezi pe lemn nou.
 
 Vopsirea exterioara a casei