Organizarea apartamentului inseamna gasirea de solutii ingenioase, de depozitare a lucrurilor, cu scopul de a aerisi si a ordona stilul de viata intr-un spatiu si asa destul de mic, al casei dumneavoastra. In timp se strang multe obiecte de care ne este greu sa ne despartim, de aceea este nevoie de un spatiu special pentru 'nimicurile' carora nu le gasim loc. In orice incapere exista lucruri pe care vrem sa le pastram la indemana, dar care ne incurca si ne aglomereaza spatiul, dand interiorului un aspect dezordonat, neglijent. Spatiul limitat nu inseamna insa ca trebuie sa alegeti intre a trai intr-un haos permanent si a renunta la unele dintre obiecte pe care le doriti. Lasati spatiul liber pentru adevaratul destinatar al apartamentului, familia dumneavoastra.
Folositi verticala - intotdeauna incercati sa folositi polite, suporturi si rafturi suprapuse, de la suportul de pantofi la cel de vase sau de CD-uri. Functionalitatea politelor si a mini-rafturilor de perete este incontestabila, acestea servind la asezarea cartilor, dar si a cosmeticelor, documentelor si obiectelor decorative.Verticala este o dimensiune de cele mai multe ori insuficient exploatata pentru depozitare.
Cautati spatii libere - oricat de aglomerata, orice camera va mai avea macar un coltisor liber in care puteti depozita ceva, sau improviza un raft sau o cutie.
Cautati spatiile libere de sub, deasupra sau dintre piesele de mobilier si folositi-le fie asa cum sunt, fie adaptandu-le in vreun fel sau altul. Spatiile realizate in interiorul peretelui reprezinta o alternativa la suprafetele de depozitare clasice.
Mobila plianta - atunci cand duceti lipsa de spatiu, folositi cat de mult posibil mobile pliante/rabatabile in locul celor conventionale: pat rabatabil care se ridica in perete, masa care se pliaza si devine verticala, scaune pliante.
Mobilier cu dublu rol - o masuta dotata cu spatiu de stocare sub blat sau o comoda TV cu sertare ocupa un spatiu redus in cadrul locuintei si ofera beneficii suplimentare.
Rafturi pliabile - foarte practice in baie, dressing si debarale, pe rafturile pliabile pot fi asezate o multitudine de lucruri: haine, incaltaminte, prosoape, detergenti, produse cosmetice etc. Avantajul acestor accesorii de depozitare este acela ca, atunci cand nu sunt necesare, pot fi cu usurinta stranse si pastrate pentru situatiile in care ne imbogatim garderoba sau ne reaprovizionam cu diverse produse.
Rafturi suspendate - rafturile suspendate sunt o modalitate practica si la moda de a economisi spatiul.
Spatiul de dupa usa - zona din spatele usii este un alt spatiu care de cele mai multe ori nu face altceva decat sa adune praf. Folositi etajere suprapuse pentru a depozita incaltaminte, produse de curatat sau jucarii.
Ansamblu mobil de rafturi si sertare - un ansamblu mobil de rafturi si sertare va rezolva toate problemele de depozitare din dormitor, functionand ca un al doilea dulap de haine. Avantajul este ca-l vom putea muta usor oriunde in cadrul locuintei si asigura un acces rapid si facil la lucrurile stocate, intrucat nu este dotat cu usi. De obicei, componentele lui sunt realizate din materiale usoare precum plasicul si tesaturile textile, toate montate pe un cadru solid, din lemn sau metal, pentru stabilitate.
Depozitare sub pat - exista paturi dotate din fabricatie cu sertare sub nivelul saltelei, care pot servi cu succes drept un al doilea dulap. Daca patul este unul obisnuit, puteti folosi cutii pentru depozitare, disponibile in orice magazin pentru casa, pentru a stoca haine si lenjerie.
Valize si geamantane - geamantanele si gentile dumneavoastra de voiaj nu trebuie sa stea nefolosite, in asteptarea vacantelor. Multe dintre ele vor ocupa acelasi spatiu fie ca sunt pline, fie ca sunt goale, asa ca umpleti-le cu hainele pe care le folositi rar sau nu sunt de sezon.
Accesorii de agatat - agatatori in baie, pentru halate si prosoape, cat si in bucatarie, pentru cani, ustensile si recipiente cu mirodenii. O bara prevazuta cu carlige, cleme, umerase sau diferite suporturi poate fi montata oriunde in casa, pentru a obtine noi locuri de depozitare. Totodata, acestea sunt ideale pentru a expune ghivece cu flori in casa sau pe balcon, cu conditia sa beneficieze de un sistem de prindere adecvat.
Cosuri si cutii - posibilitatile de utilizare a acestora sunt nelimitate: mascarea obiectelor de pe rafturile deschise, asezarea in interiorul dulapurilor si dressingurilor, folosirea ca accesorii decorative etc. In magazine exista cutii din carton, metal, plastic, lemn si piele, care cu siguranta isi vor gasi locul intr-una din incaperile locuintei. In ceea ce priveste cosurile din impletituri de fibre, acestea vor da un plus de caldura si naturalete oricarei amenajari.
Cufere si ladite - avand o capacitate de stocare mare, acestea pot stoca obiecte voluminoase, precum pilote si perne, dar sunt si usor de pozitionat in decor. Asemenea unor lazi de zestre, cuferele pot fi amplasate in dormitor, la capatul patului, pentru depozitarea lenjeriei. Acestea isi pot gasi locul si in living, mai cu seama ca gama de modele este destul de variata, de la lemn pictat sau sculptat pana la piele.
Recipiente textile si din plastic - fie ca vorbim despre cosuri din poliester pentru rufe sau despre cutii din plastic pentru scule, aceste recipiente sunt extrem de utile in orice locuinta. Recipientele din plastic, cu sistem ermetic de inchidere, sunt ideale pentru pastrarea legumelor si alimentelor ce nu necesita neaparat refrigerare. Saculetii din fibre textile reprezinta o solutie buna de stocare a alimentelor uscate, asa cum sunt cerealele, nucile, frunzele de ceai, faina, malaiul etc.
< < | > > |
---|