Pardoseli in dormitor

Pardoseli in dormitor


    Pentru ca designul camerei sa fie complet este nevoie de o pardoseala adecvata care sa fie in conformitate cu tema aleasa pentru dormitor. Prin urmare, in alegerea unei pardoseli adecvate, trebuie sa tinem cont de detalii precum: asortarea cu mobilierul, capacitatea de izolare termica si fonica, durabilitatea, eficienta economica si modurile de intretinere.
    In urma cu cativa ani, exista tendinta de a se placa gresie in toata casa, deoarece este usor de intretinut si exista o varietate de modele si nuante care se pot asorta oricarui stil de amenajare. Desi are numeroase calitati, in ziua de astazi, s-a renuntat la aceasta idee din cauza aspectului rece si sobru pe care il poate imprima in anumite incaperi. Cu alte cuvinte, trebuie sa recunoastem ca locul gresiei este in baie, in bucatarie si pe holul de la intrare. In zonele de zi si in dormitoare este de preferat o pardoseala calda, placuta, care sa se armonizeze cu mobila si restul accesoriilor. Prin urmare este recomandat, ca in dormitor, sa se foloseasca parchetul sau mocheta.
    

Parchet din lemn masiv vs parchet laminat


   Parchet laminat  Ambele pardoseli au avantajele si dezavantajele lor. Parchetul laminat este cel mai des folosit datorita calitatilor sale, dar si pretului mult mai avantajos decat cel al parchetului din lemn masiv. Avantajele parchetului laminat sunt multiple, pornind de la faptul ca este ecologic, impermeabil pentru mizerie si bacterii, parchetul laminat este totodata foarte igienic, motiv pentru care este recomandat persoanelor alergice. De asemenea, in cazul parchetului stratificat, acesta confera dormitorului o nota de eleganta si modernism, mai mult decat atat este si usor de intretinut. Esentele cel mai frecvent folosite (stejar, nuc, cires) sunt disponibile intr-o multitudine de nuante ce variaza de la inchis, mediu pana la deschis si foarte deschis. Esentele de lemn preferate sunt cele europene stejar, castan, pin, in timp ce esentele tropicale cu tonalitati mai calde teck, bambus se intalnesc cel mai adesea in cadrul amenajarilor cu o nota sofisticata.
    Parchetul din lemn masiv este una dintre cele mai durabile si mai sanatoase tipuri de pardoseala. In alegerea acestuia se tine cont de nuanta care sa se asorteze cu ambientul din incaperi, de mobila pe care o aveti, pentru ca toate acestea sa dea senzatia unei incaperi primitoare care te imbie la visare. Exista numeroase tipuri de parchet, unele de esenta tare (mesteacanParchet din lemn masiv, artar, stejar, fag, frasin etc.), iar altele de esenta moale (pin, cires, nuc etc.). Unele dintre acestea isi pot schimba culoarea in timp (ciresul de exemplu), iar altele se deterioreaza foarte repede in contact cu umezeala. Placile de parchet pot avea diferite dimensiuni. In incaperile mari sunt recomandate placile late, iar in cele cu dimensiuni modeste montati placi inguste deoarece ofera mai mult spatiu. Un parchet din lemn masiv poate rezista mai mult de un secol, prin slefuirea o data la cativa ani. Desi presupune costuri mai mari si lucrari de montare mai minutioase decat parchetul stratificat, parchetul masiv ramane o alegere imbatabila atat ca frumusete, cat si ca longevitate. Ingrijirea pardoselilor din lemn este simpla, nu trebuie decat sa evitati sa circulati cu incaltaminte cu toc, sa evitati sa o zgariati si sa nu o spalati cu apa. Folositi solutii de curatat specifice  fiecarei esente in parte.

Mocheta in dormitor

    
    Mocheta aduce mai mult confort in dormitor si se gaseste in orice fel de nuanta va doriti si sub diferite forme de design. Este o alternativa mult mai economica decat parchetul din lemn masiv, de exemplu, poate fi montata chiar de dumneavoastra si nu in ultimul rand este usor de intretinut. Mai mult decat atat, in cazul deteriorarii se pot inlocui parti din mocheta.
    Acest tip de pardoseala este ideal in anotimpul rece, aducand in acelasi timp o nota modernista in dormitor. Mocheta se prezinta la ora actuala in diverse modele astfel incat a devenit o concurenta serioasa in privinta parchetului, dusumelei si a covoraselor decorative.
  Mocheta in dormitor  In alegerea mochetei putem alege dintr-o varietate de tipuri: cu fire rasucite,  cu fire in loop (bucla), cu finisaj de catifea, luxoase tip Saxony si mochete foarte groase. Alegerea se face in functie de preferinte si de incaperea respectiva. Mochetele cu fire rasucite sunt cele mai indicate in orice incapere, au o structura compacta si sunt foarte rezistente si usoare. Mocheta tip loop are un nivel de confort mai mare datorita posibilitatii de a modifica grosimea firului si de asemenea, sunt la fel de bine venite in orice incinta dintr-o locuinta. Mochetele groase reprezinta, fara indoiala, categoria grea din lumea mochetei, avand un fir mult mai lung. Nu sunt recomandate pentru camerele cu un transit ridicat. In ceea ce priveste mochetele tip Saxony, putem spune ca acestea sunt calduroase, moi si luxoase.
    Prin urmare, pentru a placa pardoseala cu mocheta trebuie sa masurati incaperea in care doriti sa puneti mocheta. Un alt detaliu important de care trebuie sa tineti cont este faptul ca trebuie sa cumparati materialul mai mare cu cel putin 20 de cm fata de dimensiunea pardoselii in cauza. Mocheta se intinde si se taie cu ajutorul unui cuter si a unei rigle pentru a nu va abate de la dimensiunile corecte. Este necesar sa intindeti foarte bine acest tip de pardoseala pentru a nu ramane cute. Prindeti apoi cu suruburi bageta pe margini, dand gauri cu o bormasina.
    O mocheta curata trebuie intretinuta in functie de traficul din camera respectiva. O mocheta plina de praf conduce catre un ambient nesanatos in camera in care este aplicata. In plus, praful de la suprafata va intra in fibre si se va depozita acolo. Atunci cand aspirati nu uitati sa modificati sensul de curatare pentru a nu toci firele mochetei.

Lemn vs gresie


    O varianta intalnita mai rar in special in cazul dormitoarelor cu baie proprie este pardosirea cu parchet si gresie. Mai exact, portiunea de gresie porneste de la nivelul holului si se continua pana la nivelul baii, parchetul regasindu-se exclusiv in zona de odihna.