Sfaturi pentru imbunatatirea iluminarii in baie

Sfaturi pentru imbunatatirea iluminarii in baie


    Exista trei sau patru tipuri de baza in ceea ce priveste corpurile de iluminat, care ar trebui sa lucreze impreuna pentru a lumina orice camera, inclusiv o baie. Acestea sunt lumini pentru indeplinerea sarcinilor zilnice, iluminat general, iluminare cu accente si iluminat, care cateodata este numit iluminare decorativa. Un plan de iluminat bun combina cel putin primele trei tipuri si, uneori, toate cele patru tipuri de iluminare. Acest articol se va concentra numai pe activitatea de iluminat intr-o baie. In camera de baie, mai ales in jurul oglinzilor, sarcina de iluminat este critica. Iluminarea poate asista la indeplinirea anumitor sarcini, cum ar fi aplicarea machiajului, barbieritului si altele.

 Iluminarea decorativa in camera de baie
 
Sfat 1: Este recomandat pentru o buna iluminare in ceea ce priveste indeplinirea sarcinilor zilnice trebuie sa se realizeze prin instalarea unui corp de iluminat fie mai sus de oglinda situata in apropierea chiuveta sau pe ambele margini ale oglinzii. Acest lucru este absolut esential pentru asigurarea unei bune iluminari in camera de baie.

Sfat 2: Se recomanda ca luminile instalate in jurul oglinzii sa fie incandescente sau cu halogen, pentru ca acest lucru va va permite sa controlati usor  luminozitatea.
 
Sfaturi pentru imbunatatirea iluminarii in baie

Sfat 3: Asigurati-va ca becurile pe care le selectati ofera mai mult decat suficienta lumina. Una dintre cele mai simple tehnici care pot fi utilizate pentru a se asigura ca veti avea intotdeauna suficienta lumina este aceea de a lumina peste masura spatiul, iar apoi cu ajutorul unor dispozitive puteti controla cantitatea de lumina pe care doriti sau de care aveti nevoie la un moment dat.

Sfat 4: Se recomanda ca becurile speciale sa fie utilizate in cadrul instalatiei, deoarece ele ofera o lumina excelenta care simuleaza foarte bine lumina soarelui. Un bec neodim este un bec incandescent, care a inregistrat o usoara tenta albastruie. Aceasta tenta abastruie, creata dintr-un strat subtire de neodim in interiorul plicului de sticla, va determina becul sa ofere mai putina lumina galbuie ca un bec incandescent standard si, prin urmare, sa semene mai mult cu lumina naturala.

Iluminarea baii pentru indeplinirea sarcinilor zilnice

Sfat 5: Luminile amplasate intr-un colt retras, indreptatea in jos nu ar trebui sa fie folosite in timp ce se sta in picioare in fata oglinzii, pentru ca lumina va cauza prea multe umbre pe fata ta. Acestea pot fi utilizate in alte parti ale baii pentru iluminatul general, dar nu pentru iluminarea pentru indeplinirea anumitor sarcini la oglinda.

Sfat 6: Luati in considerare instalarea unui mic spot concav in apropierea oglinzii. Curbura concava a oglinzii va amplifica ceea ce vezi in oglinda si lumina aditionala va ajuta la imbunatatirea iluminatului pentru sarcini speciale, cum ar fi barbieritul sau aplicarea machiajului.

Sfat 7: Un spatiu de iluminat in camera de baie, care este adesea trecut cu vederea este dusul, cada sau jacuzzi. Se sugereaza ca una sau doua dintre corpurile de iluminat indreptate in jos cu ornamente speciale pentru dus sa fie folosite pentru a ilumina fiecare din aceste zone. In cazul in care baia este deja finisata, acest tip de iluminare poate fi utilizata in acest scop pentru remodelarea ei. Un ornament de dus, cu o aplica si o garnitura speciala, ar trebui sa fie folosite in aceste zone.

Luminarea zonelor baii

 

Luminarea baii pe zone
Zona 0 - in interiorul cazii sau cabinei de dus nu trebuie sa foloseasca un voltaj scazut (max 12V) si sa fie IPx7 ceea ce semnufica protectia totala atunci cand este introdus in apa.
Zona 1 - desupra cazii la o inaltime de 2.25m.
Zona 2 - o zona ce se intinde cu 0.6m in afara cazii si desupra ei daca este peste 2.25m.
Zona 3 - oriunde in afara zonelor 0, 1 si 2 si acolo unde jeturile de apa nu ajung.

    Intotdeauna amintiti-va ca lumina este primul element de design; fara ea nu exista nici o culoare, forma sau textura.